Wat is WordPress? De voor- en nadelen van het populairste CMS op het internet.


WordPress is in 2025 het meest gebruikte CMS ter wereld, met een marktaandeel van ruim 40% van alle websites. Grote kans dat je dus al eens gehoord hebt van het Content Management Systeem dat gebruikt wordt door miljoenen webdevelopers, designers en marketeers. In dit artikel nemen we je mee in de functies, voor- en nadelen en kosten van deze populaire open-source software en waarom wij bij Anivation overtuigd zijn van de kracht van WordPress.
Wat kun je met WordPress?
WordPress wordt gebruikt als software om websites, webshops en webapplicaties te maken en onderhouden. Wat ooit begon als een eenvoudig blogsysteem is tegenwoordig uitgegroeid tot een krachtig contentmanagementsysteem (CMS). Je kunt met WordPress dus op een laagdrempelige manier beginnen met een simpele website voor jezelf om bijvoorbeeld vakantie- en familiefoto's online te archiveren, of je favoriete recepten te delen met de wereld. Maar WordPress wordt ook gebruikt door zeer grote bedrijven, waaronder Rolling Stone, NASA, Al Jahzeera en TIME. De mogelijkheden zijn dus eindeloos en met een klein beetje affiniteit voor webdesign kun je al veel bereiken. Heb je toch hulp nodig of wil je jouw website uitbouwen tot een echte? Neem dan gerust contact met ons op en onze WordPress-experts helpen je graag!
De voor- en nadelen van WordPress
De reden dat WordPress zo populair is geworden, heeft te maken met de vele voordelen die het platform biedt. Zo kun je makkelijk een (gratis) thema installeren om je site een andere uitstraling te geven, of een plugin toevoegen voor extra functionaliteiten zoals een contactformulier of fotogalerij. Hieronder een korte opsomming van de belangrijkste voor- en nadelen van WordPress.
Voordelen van WordPress:
- Open-source
- Makkelijk te installeren
- Gebruiksvriendelijke interface
- Thema’s en Plugins om extra functionaliteiten toe te voegen
Nadelen van WordPress:
- Door populariteit een doelwit voor hackers
- Regelmatig onderhoud en updates nodig
- De flexibiliteit van het systeem maakt het ook gevoelig voor (beginners)fouten
Daarnaast heeft het WordPress development team de grote verantwoordelijkheid om miljoenen (verouderde) websites online te houden, ook wel backwards compatibility genoemd, waardoor het uitrollen van nieuwe functionaliteiten soms lang kan duren.
Is WordPress veilig?
WordPress is berucht om zijn hackgevoeligheid en kwetsbaarheden, maar is dit in 2025 nog steeds het geval? Een goede en stabiele website is essentieel voor iedere onderneming. daarom adviseren wij in ieder geval te kiezen voor betrouwbare hosting en de juiste beveiligingsmaatregelen. Regelmatige updates, veilige hosting en verantwoordelijk omgaan met het installeren van plug-ins en code-snippets zijn cruciaal om je site te beschermen tegen cyberaanvallen.
Een website of webshop maken in WordPress
Of je nu een simpele website nodig hebt, of grote ambities hebt voor een uitgebreide webshop, WordPress is een veelzijdige tool die meeschaaalt met jouw wensen en behoeften. Voor het ontwikkelen van een webshop kun je gebruikmaken van het platform WooCommerce, dat gratis te installeren is voor WordPress en relatief makkelijk op te zetten is. Wanneer je toch nét dat beetje extra wilt, kun je altijd contact met Anivation opnemen voor een professionele WordPress-website.
Wat kost een WordPress website?
De kosten van een WordPress-website hangen erg af van de functionaliteiten en complexiteit die gewenst zijn. Een simpele website kan al vanaf € 500,- ontwikkeld worden met basisfunctionaliteiten, tot €5000,- voor een complexe webshop met een custom branding, API-koppelingen en cutting-edge features. Neem vandaag nog contact met ons op voor een offerte op maat!